אוצרות: גליה בר אור, צאלה קוטלר הדרי

נעילה: 19.4.2025

אברהם אילת, למלחמה, 1963, חיתוך עץ

אברהם אילת, למלחמה, 1963, חיתוך עץ


תערוכה מקיפה לאברהם אילת, מבכירי האמנים הישראליים בגלריה לאמנות עין הוד ובמוזיאון ינקו דאדא. עבודות רבות מתקופות שונות חושפות פרקים משמעותיים אשר עיצבו את החיים ואת הקריירה האמנותית של אילת, במהלכה הציג את יצירותיו בעשרות תערוכות בארץ ובעולם.

 את התערוכה מלווה ספר אמן בעריכת ד"ר גליה בר אור


אברהם אילת, מתוך הסדרה מראות ציד, 2002

אברהם אילת, מתוך הסדרה מראות ציד, 2002


אברהם אילת הוא צייר, רשם, אמן הדפס, צלם, יוצר סרטים ועבודות סאונד, פסל , יוצר אובייקטים היברידיים, ועוד. אמן רב-תחומי הניחן בעצמאות מחשבתית יוצאת דופן, באירוניה עצמית, ובקו ייחודי משלו שמאתגר גבולות ותפיסות חיים. 

שם התערוכה "הפחד מפני מה שלפתע מאוחר מדי" מצמית בעוצמתו על רקע התקופה הנוכחית של השביעי באוקטובר והמלחמה שעדיין לא תמה. השם לקוח מכותרת סדרת עבודות שיצר אילת בתחילת שנות האלפיים, בהן מתוארים מבוכי מחילות בהן שורצים המוני אדם, ובתוכן מתממשת דיסטופיה של שליטה מוחלטת באינספור דמויות של אדם גנרי, מדכא ומדוכא, כולא וכלוא, מענה ומעונה, בונקר שהוא קבר ממושטר החסום לחירות הגוף והרוח.

אברהם אילת עוסק בגוף האורגני, התרבותי והחברתי-פוליטי ולא נרתע מלתת ביטוי לחוויות קיצונית של מלחמה ומחלה. תפיסתו הביקורתית התגבשה מתוך התנגדות אינטואיטיבית למוכתב על ידי החברה כאמת יחידה. כאמן, הוא דבק בנחישות בדרכו, תוך התבוננות מפוכחת במציאות ומודעות לעיוורון המובנה במנגנוני הכוח החברתיים. 

מחזור העבודות שיצר עם שובו ממלחמת ששת הימים, הקדים את זמנו בביטוי שנתן לחוויה בלי אזכור ספציפי למלחמה. ייחודו בכך שמוראות מלחמה או מחלה ואף סף מוות שחווה, לא מיתנו או הסיטו אותו מדרכו, אלא הטעינו עוד ועוד רבדי אסתטיקה של טראומה, בלי הנחות ובלי רחמים עצמיים.


אברהם אילת, עירוי, 1969_

אברהם אילת, עירוי, 1969

בין העבודות הבולטות בתערוכה הנוכחית, הצבה חדשה של מיצב הוידאו "הזמן הפסיכו-פיזי", שמקורו ב'מסטבה' מבנה קבורה במצרים העתיקה שקירותיו מצוירים בציורים מחיי המת, פוטוגרמות שיצר בשנת 2000 כמחווה למאן ריי ולציטוט "אני מעדיף לצלם רעיון יותר מאשר אובייקט, וחלום, יותר מאשר רעיון", ציורי שמן על בד גדולי ממדים, מקבץ מסרטיו החדשניים מתחילת שנות ה-70 וגם משנות ה-2000  מגילה המוקדשת לרישום של צלמיות פריון מ 1995 ועבודות רבות נוספות מתקופות שונות של יצירה. 

אברהם אילת נולד ב-1939 בכפר סבא, היה חבר קיבוץ שמיר ומתגורר כיום בעין הוד ובתל אביב. הוא למד אמנות בבית הספר הגבוה לציור בתל אביב, השתלם בתחריט באטלייה 17 בפריז ולמד בבית ספר לאמנות סנט מרטין בלונדון.


גלריה לאמנות עין הוד ומוזיאון ינקו דאדא 

שעות פתיחה: שני -שישי 10:00-14:00 שבת 10:00-16:00