מתוך יצירת הווידאו של האמן אלכס מירוציו "דמעות יקרות ערך"
"יש מישהו בבית?", היא שאלה הבודקת את ההנחה, ש"בית" הוא מקום יציב של שייכות, מחסה, מקלט וביטחון, של זהות, מקום המגן על יושביו. המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר פרצה את הגבולות התוחמים של המרחב היומיומי הבטוח הזה, ועתה הם מטושטשים יותר מתמיד. השקט והבטחון הריגשיים המוכרים לנו במרחבי הבית, הופרו ברגע אחד על ידי אלמנטים של כאוס וחוסר ביטחון ויצרו חוויה של שיבוש הנורמליות.
ה"בית" הפך למקום טראומטי יותר משהוא מקום מנחם.
תערוכת הביאנלה הים תיכונית החמישית החדשה מספרת את סיפור ההרס והחורבן הן הריגשי והן הפיזי של "הבית" של כולנו...
אמנים מפורסמים מישראל ומרחבי העולם משתתפים בתערוכה ובכללם:
AES+F, אלמגרין ודרגסט, גיא בן נר, אורי גרשט, ג'ני הולצר, עדל עבדסמד
אורי גרשט, הווידאו "רימון" (Pomegranate) מצולם 'טבע דומם' על עדן חלון
מפתה להתבונן בזמן באמצעות יחידות מדידה של שניות, דקות, שעות, לפני ואחרי 7 באוקטובר 2023. הרגעים מתחברים למקומות, מצמידים זיכרונות כמו דגלונים על מפה, שאיש אינו מעז לשכוח אל מול האלימות, הסבל והכאב העמוק. איך ניתן יהיה לקום מתוך תהום החושך? איזה בני אדם נהיה? איזו חברה ניצור? מה טומן בחובו העתיד? על אילו ערכים נגדל את ילדינו? ומהיכן שואבים את הכוח לקום מחדש ולבנות בית בעולם כזה?
כותרת התערוכה "יש מישהו בבית?", המוצגת במסגרת הביאנלה הים-תיכונית החמישית, מגיבה למציאות היום ובוחנת נושאים הנוגעים בבית, באובדן, בכאב, בגעגוע ובתקווה, תוך חיפוש אחר משמעות בעולם אלים ואכזר.
העבודות מזמינות את הצופה לחשוב על חוויות הניתוק הרגשי, על חוסר האונים והמצוקה, ולהזכיר את חשיבות העזרה, האמפתיה וההבנה בתוך כאוס החיים. יצירות אמנות הן ביטוי לרוח האדם ולכוחה של האמנות להפיח תקווה גם ברגעים קשים, בצל מלחמה; לחזק ולרפא, להוות משענת ומזור לרוח ולנשמה, לספק אנושיות, תקווה, סולידריות וחוסן חברתי במרחבים פתוחים ובטוחים להתכנסות, לשיתוף בצער, לשיח כן ולשאיפה לעתיד טוב יותר ושליו.
הביאנלה הים-תיכונית נוסדה בשנת 2010 כמודל לשיתוף פעולה רב-תרבותי ולדו-שיח בין השקפות מגוונות של קהילות ושל קבוצות שונות במזרח התיכון ובארצות הים-התיכון.
חזון הביאנלה הוא לקדם הידברות באמצעות פעילות אמנותית לשם בניית אמון הדדי באזור, זאת על ידי קידום שיתוף פעולה, המבוסס על שוויון ועל הדדיות; להביא גישה חדשה לאזור באמצעות פעילות אמנותית מתוך תקווה ליצור בסיס לדיאלוג אנושי וקיום בצוותא – רב-קיום – בין קהילות החיות עדיין בסכסוך ומבקשות לקדם חינוך לסובלנות ולאי אלימות.
הביאנלה שמה לה למטרה לגשר על פערים בתפישת האחר ולעודד גיוון תרבותי על מנת ליצור סביבה, שבה יחידים וקבוצות חולקים ערכים משותפים. באמצעות הפניית זרקור ליצירה אמנותית ולרגשות אנושיים אוניברסליים.
הביאנלה הים תיכונית מתקיימת אחת לשנתיים בחללים ציבוריים במרחב העירוני ומבקשת לחבר את הקהל הרחב לאמנות עכשווית במרחבים אלטרנטיביים ולקדם את החשיפה לאמנות באמצעות יצירת במה לתצוגת אמנות בינלאומית עכשווית בעיר שתעודד חילופים תרבותיים לכינון מרחב לדיון בנושאים חברתיים בוערים.
AES+F, אלגוריה סקרה, יצירה העוסקת בנושאים של רב-גזעיות
האמנים שעבודותיהם מוצגות בתערוכה: AES+F, אלמגרין ודרגסט, קרלוס אמורלס, גיא בן נר, משה גרשוני, אורי גרשט, ג'ני הולצר, מירב הימן, פבל וולברג, יגאל טומרקין, זיוה ילין , צ'יפריאן מורישן, אלכס מירוציו, שחר מרקוס ונזקט אקצ'י, בלו-סימיון פיינרו, עדל עבדסמד, יניס קונליס, מינרד שחאדה, אנג'ליקה שר, חנאן אבו חוסיין, לילה אחמדזאי , אביטל בר-שי, בורק דליאר, אלמגול מנלביבה, אור פיינרו, היסר קירוגלו, בועז קייזמן.
אנג'ליקה שר, מציגה סדרת צילומים "שירת דבורה"
פתיחה: יום חמישי, 18 בינואר 2024, בשעה 19, המרכז האקדמי ויצו חיפה | נעילה 8.3.24. טל' לברורים 1800-770-990
מקומות תצוגה:
המרכז האקדמי ויצו חיפה (התערוכה המרכזית), רח' הגנים 21, המושבה הגרמנית, חיפה
קפה ארומה, שד' בן גוריון 8, המושבה הגרמנית, חיפה
קניון סיטי סנטר, שד' בן גוריון 6, המושבה הגרמנית, חיפה
קפה קפה, שד' בן גוריון 31, המושבה הגרמנית, חיפה
מרכז התיירות, שד' בן גוריון 48, חיפה
צפון רוסטר, קפה גלריה, רח' הנביאים 17, חיפה
בית הארחה וגלריה, מדרגות הנביאים 7, חיפה
בבל חיפה, אמנות וספרים, רח' חטיב 10, חיפה
במשך הביאנלה יתקיימו אירועים, סדנאות והדרכות בתערוכה