הגלריה לאמנות אום אל פחם גאה להציג 6 תערוכות חדשות של אמנים ערבים ויהודים. התערוכות כולן יפתחו ב - 16 בנובמבר בשעה 12:00 ויוצגו עד אפריל 2025. אשכול התערוכות מכיל תערוכות יחיד וקבוצתיות, עבודות אמנות פלסטית ווידאו ארט המבקשות לעורר שיח על תרבות, זיכרון, זהות אישית ולאומית, דרך מבטם של אמנים יהודים וערבים ומציגות מבט על ההיסטוריה, המורשת, הזהות והתרבות המקומית. הגלריה לאמנות אום אל פחם קיבלה לאחרונה את אישור והכרת משרד התרבות והספורט את הפיכת הגלריה למוזיאון מוכר בישראל בכפוף לאישור מועצת המוזיאונים. זהו עתיד להיות המוזיאון הראשון מסוגו לאמנות עכשווית שיפעל במגזר הערבי מאז קום המדינה.
פירוט התערוכות:
מאוסף המוזיאון – אוסמה סעיד, עבד עאבדי, וליד אבו שקרה, עמאר יונס, אסד עזי, בותיינה אבו מלחם, ראפת זרייק, עיסאם דראושה, פאטמה אבו רומי, חאדר ואשח, מוחמד פדל.
אוצר: פריד אבו שקרה
בשלב הראשון של תהליך האיסוף, נרכשו יצירות מייצגות של דור המייסדים באמנות הפלסטינית – אמנים מישראל, מהרשות הפלסטינית ומהתפוצות. בהמשך, על פי המחקרים וההמלצות שנמסרו מועדת הרכש, צורפו לאוסף יצירות מדור הביניים, יצירות בעלות גוון מגדרי, וכן עבודות של אמנים מדור צעיר. עם קבלת ההכרה הרשמית להפוך להיות מוזיאון על ידי משרד התרבות, נפתחת בימים אלה התערוכה החדשה, המציגה מגוון רחב של אמנים פלסטינים המתגוררים בישראל, מכלל הדורות והאזורים, ביניהם וליד אבו שקרה, אסד עזי, חדר ושאח, פאטמה אבו רומי ועוד.
רות קסטנבאום בן-דב, צל הרים הורים,
צילום: יגאל פרדו
ארץ ציור – רות קסטנבאום בן-דב
אוצר: יניב שפירא
רות קסטנבאום בן-דב חושפת את יצירותיה האינטימיות דרך נופי ארץ ישראל, בחקירה עזה של קשרים ביוגרפיים ורוחניים. סדרת העבודות "ארץ ציור", כוללת יצירות מהשנים האחרונות, מתמקדת בהתבוננות ברגעים ייחודיים בשעות היום השונות, כשמראות נופים סלעיים, עצים ושיחים רוטטים באור הטבעי מהווים את הדימויים המרכזיים. קסטנבאום משתמשת בנוף ככלי לדיון על ערכים, אמונה וחיבורים פנימיים, היוצרים מרקם אמנותי המשלב בין נוף לחוויות רגשיות אישיות.
ב 26.11, יום שלישי בשעה 10:30 יתקיים במוזיאון שיח גלריה עם האמנית והאוצר
שי עבאדי, ללא כותרת, 2024, טכניקה מעורבת על עץ לבוד, Ø 90סמ
בחזרה ללבנט – שי עבאדי
בתערוכה זו מתמקד עבאדי במפגש בין ההיסטוריה היהודית-ערבית, השפה והתרבות, במסע מחודש לשורשיו המשפחתיים. סדרת העבודות "בחזרה ללבנט" נוגעת בזיכרונות מורכבים מנופים שהשתנו דרמטית לאורך השנים. באמצעות דימויים של אתרים קדושים יהודים וערבים, עבאדי מנסה להנכיח את אובדן ההמשכיות התרבותית ההיסטורית בין ירושלים, קהיר ודמשק.
סלון וידאו בין שתי מלחמות– מבית היוצר של זומו, המוזיאון שבדרך בהשתתפות: אורית ישי, נירה פרג, טליה הופמן, נעמה שוחט, לילא עבד אלרזאק, רפאת חטב, יוסי עטייה ואיתמר רוז, אלא הייתם.
אוצרות: מילנה גיצין אדירם, ד"ר מעין שלף, שחר בן-נון
באסופה רחבת היקף זו מוצגות כ-50 עבודות וידאו העוסקות באירועים טראומטיים בין מלחמת יום כיפור ועד לאירועי ה- 7 באוקטובר, מהן עולות שאלות על זהות לאומית ונרטיב אישי. התערוכה מציגה יצירות שמנסות לפרק גבולות בין אישי ולאומי, ומבקשות למצוא את הקווים המשותפים בתוך קונפליקטים פוליטיים חוזרים ונשנים. המיצגים בוחנים את האמנות ככלי ביטוי לטראומות לאומיות ושיקוף של החברה הישראלית והפלסטינית.
סובחייה חסן קייס, הסעודה האחרונה
הסעודה האחרונה – סובחייה חסן קייס
אוצר: פריד אבו שקרה
התערוכה "הסעודה האחרונה" מאת סובחיה חסן קייס, באוצרותו של פריד אבו שקרה, מזמינה לחקור יצירות מרתקות המגשרות בין אירועים היסטוריים למציאות עכשווית. ביצירה המרכזית שלה מתוארים שנים-עשר ילדים סביב שולחן ריק מאוכל, ובעבודה אחרת, חסן קייס מציגה את עצמה אוחזת בסיר אלומיניום ומחפשת מזון. התערוכה מעבירה גם אמפתיה וגם ביקורת על המצב הקשה בעזה, ומציעה הזדמנות רבת עוצמה לעסוק בנושאים דחופים אלה דרך עיניים של אמנית ייחודית.
חמודי ג'נאם, חלקיקים של עתיד מלאכותי
חלקיקים של עתיד מלאכותי – חמודי ג'נאם; אוצרת: דבי פרבר האמנות של ג'נאם חורגת אל העתיד: דמותו של סייף, רובוט דמוי אדם שמגלם גורל אנושי ופלסטיני, נודדת במציאות עתידנית של העולם אחרי אסון אקלים. יצירה זו מערערת על סמלים וערכים מסורתיים, ומחברת את העבר אל עתיד בלתי ידוע.
קרן טאב ונהונד ג'בארין, פיסות זיכרון
צילום: גילי דנון
פיסות זיכרון – קרן טאב ונהונד ג'בארין
אוצרת: אירית לוין
התערוכה "פיסות זיכרון" היא תערוכת מפגש בין קרן טאב ונהונד ג'בארין, אמניות שצמחו כל אחת ברקע אחר – דור, לאום, תרבות וארץ. ההיכרות ביניהן החלה לפני כשנתיים, והולידה תערוכה משותפת הרוקמת דיאלוג בין-תרבותי בנושא זיכרון, זהות, משפחה ונשיות. דרך היצירה בסריגה, בתפירה ובהטלאה הן אורגות חיים וממשיכות מסורות משפחתיות, האוצרות בתוכן ידע בין-דורי שהועבר להן מאימותיהן ובעיקר מסבותיהן. את התערוכה מלווה סרט שצולם בח'ובַּייזה, כפר הולדתו של אבי אביה של ג'בארין. הסרט מתעד דיאלוג בין האמניות על משמעות היצירה, המקום והזיכרון, ועל התכת שפת האמנות, המלאכה והביוגרפיה יחדיו.
הגלריה באום אל-פחם נוסדה בשנת 1994 כיוזמה של אנשי תרבות ורוח מאזור ואדי עארה, ובראשם האמן, יליד העיר, סעיד אבו-שקרה. הגלריה, שהיא פנינה נדירה בחברה הערבית, גדלה במהרה ומהווה כנקודת מפגש לדיאלוג בין-תרבותי ולדו קיום אומנותי. מאז הקמתה הוצגו בגלריה מאות תערוכות של אמנים מכל העולם והופקו עשרות ספרי מחקר וקטלוגים. הגלריה הקימה אוסף לאמנות פלסטינית וישראלית אשר כולל קרוב ל-2,000 יצירות אמנות, ואת הארכיון ההיסטורי הראשון של אום אל פחם. באחד מרגעי השיא החשובים בהיסטוריה של הגלריה, הציגה בה יוקו אונו וקראה לדיאלוג בין התרבויות והדתות בארץ ובעולם. ביולי 2024, הוכרה הגלריה על ידי מועצת המוזיאונים כמוזיאון, ובכך הפכה למוזיאון הראשון לאמנות עכשווית בחברה הערבית בישראל. המוזיאון מקדם השכלה גבוהה בחינוך לאמנות ודיאלוג שוויוני, באמצעות פרויקטים של מצוינות, המשלבים בני נוער ותלמידים צעירים מבתי ספר יהודיים וערבים, ומשלבת את האוכלוסייה המקומית בפעילות קהילתית כמו תערוכות בבתי התושבים, ימי עיון ושיח גלריה הפתוחים לקהל הרחב, ובקידום מעמד הנשים והוצאתן ממעגל האבטלה באמצעות שילובן בסדנאות יצירה, והקניית ידע מקצועי אומנותי.
מוזיאון אום אל פחם לאמנות
על שמו של האמן המנוח השייח' וליד אבו שקרה
שעות פתיחה:
ראשון עד חמישי - 8:00 - 15:00; שישי - סגור; שבת - 8:00 - 16:00.
טל. 04-6315257