אוצרת: ענת דנון סיון

עוזרת לאוצרת: נעמה בר-אור

נעילה: 18.10.2025

זוכת פרס רפפורט לאמנית ישראלית מבטיחה, 2023

מריה סאלח מחאמיד, מחולל חמצן, 2025, פחם, פסטל, ניילון ובד פוליפרופילן (שק בָּאלָה)תפור על בד קנבס שחור700x210 צילום: דניאל חנוך

מריה סאלח מחאמיד, מחולל חמצן, 2025, פחם, פסטל, ניילון ובד פוליפרופילן (שק בָּאלָה)תפור על בד קנבס שחור700x210 

צילום: דניאל חנוך


האמנית מריה סאלח מחאמיד, חושפת בתערוכה גוף עבודות מונומנטלי מלא בדרמה ואפוף מסתורין שיצרה במהלך חודשי המלחמה. ציורי הפחם אדירי הממדים נוצרים על בדים שמונחים על הרצפה, האמנית פועלת עליהם ונעה בתוכם, תוך שהיא מטביעה את עקבות גופה ומתמזגת בהם. דמותה הופכת לחלק אינטגרלי מהיצירה.

מריה סאלח מחאמיד, נולדה ב־1990 וגדלה באום אל־פחם (אמא של הפחם) הידועה כעיר ששימשה כמקור להפקת הפחם השחור שהוא גם החומר הדומיננטי ביצירתה. כבת לאם אוקראינית ואב ערבי, מחאמיד שכיום עובדת ומתגוררת עם משפחתה בעין מאהל, מרבה לעסוק בזהות המורכבת שלה, ומשקפת בעבודותיה תמונת מציאות פוליטית וחברתית טעונה.


מריה סאלח מחאמיד, בראד (מקרר), 2025 פחם על בד קנבס 748x420 צילום: דניאל חנוך

מריה סאלח מחאמיד, בראד (מקרר), 2025 פחם על בד קנבס 748x420 צילום: דניאל חנוך


דמותה של האמנית מרבה להופיע בציורים, כנערה או כאישה צעירה בעלת שיער גולש. לרוב היא מלווה בבעלי חיים - בעיקר סוסים וציפורים - הנטמעים בתוכה תוך השתנות צורנית בין החייתי לאנושי. "בכל פעם שאני מרגישה חסומה, ומתקשה להניע את הציור, אני מציירת סוסים. למרות הפחד הגדול שלי מהם, שקשור בתאונת רכיבה מתקופת ילדותי, יש לי משיכה אדירה לחיה האצילית הזאת, לאופן שבו היא עומדת במרחב בזקיפות קומה. באמצעותה, אני מרגישה חופשיה לפעול בציור, בלי חשש". הדמויות מתוארות במצבים של מאבק קיומי, פגיעות, וקריסה של הגוף. לדבריה, הכניסה לתהליך היצירה דרך מקור טראומתי מתניעה את הציור ונקשרת לכוח של התחדשות וריפוי.


מריה סאלח מחאמיד בסטודיו צילום: דניאל חנוך

מריה סאלח מחאמיד בסטודיו צילום: דניאל חנוך 


מחאמיד בולטת בקולה האמנותי הייחודי, על אף הממדים הגדולים של ציוריה, הם מתנהגים כמו רישום על נייר. פני השטח של הציור חופשיים, אנרגטיים, מפוייחים, נושאים בתוכם עולם דימויים סמלי, קדום  ומיתולוגי. מקורות השראתה מתפרשים בין העבר הקדום להווה-מציורי המערות הפרהיסטוריים, דרך אמנים כמו אדוארד מונק, אנה מנדייטה ועד וויליאם קנטרידג'. מתוך המרחב המיתי והעל-זמני משתקפת מציאות עכשווית, דרך דימויים של מכשירים טכנולוגיים, כגון מצלמות מעקב, מכשירים רפואיים, דחפורים וכלי נשק, המעידים על מציאות אלימה וכוחנית.

שם התערוכה "ראחת א-רוח" שפירושו נחת הרוח, מרמז על השאיפה הרוחנית לפיוס ושלווה פנימית כנגד המאבק הקיומי, האישי והפוליטי.


מריה סאלח מחאמיד, וידויים על מזבח החיים, 2025 פחם על בד כותנה 320x400 צילום: דניאל חנוך

מריה סאלח מחאמיד, וידויים על מזבח החיים, 2025 פחם על בד כותנה 320x400 צילום: דניאל חנוך



מוזיאון תל אביב לאמנות (חל״צ)    
 שד׳ שאול המלך 27, תל אביב | טל׳ 03-6077020

https://www.tamuseum.org.il/he/


מצאתם טעות? כתבו לנו | במייל או בווטסאפ