אוצרת: נורית טל-טנא

נעילת תערוכה 31.3.2025

שיח גלריה: חמישי 27.3.2025 בשעה 18:00

בשיתוף איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית 


אליסיה שחף, צילום מטופל, 2025 ללא כותרת 150x150

אליסיה שחף, צילום מטופל, 2025 ללא כותרת 150x150


"לכל אחת ואחת מאיתנו יש זכות להביא את עצמה למקום הנכון עבורה. לנסות וליצור כאן שינוי. ואני לא מדברת במונחים של תיקון עולם, אני מדברת על שליחת אדוות של שינוי. אי אפשר להסביר את הרוע, וכנראה שלעולם הוא יהיה חלק מהחיים, אבל אלו חיים שבהם ניתנה לכל אדם באשר הוא הזכות לבחור בין טוב ורע" 

(מתוך הספר גוף ראשון: נוכחת – מירי שטרן־לב, עמוד 54)

תערוכה זו היא תולדה של שילוש נשי: סופרת, צלמת, אוצרת – אחוות נשים המכירה במכאובי הפגיעה המינית המדוברים והמושתקים, אלו הנוכחים בעוצמת הרגע המבעית, ואלו המתמשכים בחשכת האין קץ. טראומה שהיא כאבן ריחיים, שאינה מתאדה עם הרוח. אולם חשיפת הסוד, מעגל השיח, תהליך הריפוי וקלישאת הזמן, אכן מאפשרים את איחוי החלקים בתנועתם אל האור. והנה בתצלום 'לבבות' מתוך פעימות הלבבות השבורים צומחים ועולים שורשי זהב לבריאת לב שלם חדש, מוזהב.  


אליסיה שחף, צילום מטופל, 2025  hearts 100_100

אליסיה שחף, צילום מטופל, 2025  hearts 100_100


בתערוכה זו מוצגים קטעי טקסט, שנכתבו בידי יוזמת התערוכה, הסופרת מירי שטרן־לב, מתוך ספרהּ: 'גוף ראשון: נוכחת' (בהוצאת כנרת זמורה דביר, 2024) וספר השירה שכתבה, 'מתאספת אל גוף' (בהוצאת בית עקד, 2022). הם חושפים סוגיות של טראומה כתוצאה מפגיעה מינית, הוויית הסוד, מחיר השתיקה, שיח נשי, אמונה ותקומה.

בעקבות הטקסטים ובהשראתם נוצרו תצלומיה של אליסיה שחף. בהתייחסות של הצלמת לסוגת ה'ריאליזם הפנטסטי', אסתטיקה רבת יופי המקרבת את חומרי המציאות אל הדמיון, החלום והפיוט. יצירי הטבע ותנועתם המתמדת זוכים אצל אליסיה לביטוי צורני רגיש. דימויים פנטסטיים נעים בתצלומיה במנעד מונוכרומטי של שחור-לבן ונגיעות זהב. צילומים מטופלים המתכתבים עם מלאכת הציור מכילים בתוכם הן את הנימים הסמויים והגלויים מתוך עולם הנפש, את עקבות הפגיעה, ובעקבותיה השבר, התוגה והחשכה, והן את זרימת החיים הקוראת לפיזור אבקני הכאב, לפריחה מחודשת, לאמון בבריאה ולבחירה באהבה. וכך למשל בתצלום 'ללא כותרת I' בינות פרחים וצמחיה הדורה, במרכז הקומפוזיציה וכמו ממעמקי החבוי פורשת ציפור אדירה את מוטת כנפיה בחוטי אורות זהובים.

הצלמת אליסיה שחף הציגה בעבר שתי תערוכות שעסקו בנושא. 'גיבורות' – דיוקנאותיהן של נשים שחוו אלימות מינית (2012), ומאוחר יותר 'נראים' – דיוקנאותיהם של הגברים שחוו אלימות מינית (2016).     

האוצרת נורית טל-טנא מאמינה בכוחה של האומנות לבצע שינוי חברתי. רבות מהתערוכות שאותן היא אוצרת עוסקות בהיבטים חברתיים, בשאיפה ליצור חוויה משמעותית שתעורר רגש, מחשבה ומודעות, התבוננות פנימית וקולקטיבית ושאיפה לשינוי. בעבר אצרה שתי תערוכות שעסקו בפגיעה מינית: 'האיש בחליפה החומהA tale to tell  - ', בה הציגו אלכס ליבק, פמלה לוי, רעות פרסטר, לני דותן, בועז לניר, אסף רהט ודרורה דקל ב'מקום לאמנות', בשיתוף 'איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית', 2021; וכן התערוכה 'לדבר מילים שותקות', של היוצרת צליל ים, בשיתוף 'מרכז הסיוע, השרון', 2023.


אליסיה שחף, צילום מטופל, 2025 vagina 100_100

אליסיה שחף, צילום מטופל, 2025 vagina 100_100






סינמטק, רחוב הארבעה 5, תל אביב

פתוח בכל ימות השבוע בין 09:00-23:00,הכניסה חופשית


מצאתם טעות? כתבו לנו | במייל או בווטסאפ